Ex-Side
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Ultimele subiecte
» Creatile mele in Photoshop
Cum să fii în siguranță pe Net! I_icon_minitime28/5/2012, 01:17 Scris de Axerix

» Ce cuvant il simbolizeaza pe unse-rul de deasupra ?
Cum să fii în siguranță pe Net! I_icon_minitime26/5/2012, 23:30 Scris de Rikisu

» Creatiile mele in Photoshop
Cum să fii în siguranță pe Net! I_icon_minitime26/5/2012, 02:34 Scris de Rikisu

» Cartoon Network TV Online
Cum să fii în siguranță pe Net! I_icon_minitime23/5/2012, 04:24 Scris de Sieside

» Disney Channel TV Online
Cum să fii în siguranță pe Net! I_icon_minitime23/5/2012, 04:18 Scris de Sieside

» Sieside vs Rikisu
Cum să fii în siguranță pe Net! I_icon_minitime18/5/2012, 08:09 Scris de Rikisu

» -Spirit Q-
Cum să fii în siguranță pe Net! I_icon_minitime15/5/2012, 04:43 Scris de Rikisu

» Ce nu ar spune userii niciodata?
Cum să fii în siguranță pe Net! I_icon_minitime14/5/2012, 05:06 Scris de Rikisu

» -Axe Chriss-
Cum să fii în siguranță pe Net! I_icon_minitime13/5/2012, 08:28 Scris de Rikisu

» Andromeda
Cum să fii în siguranță pe Net! I_icon_minitime13/5/2012, 08:27 Scris de Rikisu

» Axerix vs.Rikisu
Cum să fii în siguranță pe Net! I_icon_minitime13/5/2012, 08:06 Scris de Rikisu

» Arrancar vs Shichibukai
Cum să fii în siguranță pe Net! I_icon_minitime12/5/2012, 11:32 Scris de razvanwar2

» RazvanWar vs.Axedix runda 2
Cum să fii în siguranță pe Net! I_icon_minitime11/5/2012, 11:20 Scris de razvanwar2

» Akatsuki vs Shichibukai
Cum să fii în siguranță pe Net! I_icon_minitime10/5/2012, 07:52 Scris de Rikisu

Bannerul nostru
Cum să fii în siguranță pe Net! De26201d5d


Cum să fii în siguranță pe Net!

In jos

Cum să fii în siguranță pe Net! Empty Cum să fii în siguranță pe Net!

Mesaj Scris de Sieside 25/4/2012, 08:34

Ce poti face pentru a fi in siguranta pe internet? Urmeaza sfaturile noastre.

1. Nu poti castiga la nicio loterie online la care nu ai jucat. Ignora aceste emailuri. Daca te-ai gandit vreodata sa joci la o loterie online, renunta la idee - nu vei castiga. Si chiar daca suna ciudat, nu esti al 10.000.000-lea vizitator al acelui site, asa ca nu vei primi acel premiu surpriza. Si nimeni nu vrea sa-ti dea un iPod cadou. Si...

2. Nimeni nu vrea sa-ti dea cateva sute de mii sau milioane de dolari ca sa transferi niste bani dintr-o tara intr-alta; cu banii aia ar putea angaja niste camile cu tot cu sofer pentru transport. Ignora aceste emailuri.

3. Foloseste o parola diferita pentru fiecare cont de email, fiecare cont online in banca, etc. Scrie-le intr-un carnet si pune-l intr-un loc in care sa-l poti gasi usor tu, sotul sau sotia ta si nimeni altcineva. Nu trimite niciodata parolele prin internet, prin email sau prin telefon; daca nu ai incotro, spune jumatate de parola la telefon si trimite cealalta jumatate prin email. Asigura-te ca parolele tale au minim 8 caractere si folosesc combinatii de cifre, litere si simboluri, cum ar fi "F3g@Z42U". Nu folosi ca parola "1234" sau "a" - vezi ca ti le-am ghicit? Nu uita sa-ti schimbi parolele macar de 2 ori pe an.

4. Seteaza o parola la pornirea calculatorului tau (nu cea din bios, ci cea din Windows). Un calculator care intra in Windows direct, fara sa ceara nicio parola, este o tinta usoara chiar si pentru un hacker incepator.

5. O metoda usoara de a alege o parola este sa te gandesti la o fraza ceva mai lunga, spre exemplu: "Imi place site-ul Slalom pe Net foarte mult". Acum alege prima litera a fiecarui cuvant si vei obtine: IpsSpNfm. Inlocuieste unele dintre litere cu cifrele sau simbolurile care seamana cu ele; ai putea obtine ceva gen 1ps$pNfm. Eu zic ca parola arata destul de bine si nu-i chiar atat de greu de tinut minte.

6. Cumpara si foloseste Windows cu licenta; astfel vei avea acces la update-urile gratuite de la Microsoft, care se straduieste sa repare toate "gaurile" de securitate pe care le gaseste. In plus, vei dormi mai usor noaptea, stiind ca ai facut ce trebuie. Lasa "Windows update" sa-si faca treaba automat. Sau, daca nu-ti convine aceasta solutie, treci la Linux, care este inca destul de sigur.

7. Foloseste un antivirus, un program anti-spyware si un firewall cu update-urile la zi; daca poti, evita antivirusii gratuiti. Chiar daca ai o suita de securitate completa, nu strica sa mai rulezi din cand in cand si cate un alt program anti-spyware; s-ar putea sa ai o surpriza (ne)placuta.

8. Cumpara-ti un router care include si un firewall; este o investitie destul de mica si extrem de folositoare.

9. Nu vehicula informatii confidentiale atunci cand accesezi un calculator aflat intr-un loc public sau atunci cand folosesti un punct de acces wireless gratuit; daca cineva iti vrea raul nu-i va fi prea greu sa-ti afle parolele, etc. Ai rabdare pana ajungi acasa (sau la o cunostinta binevoitoare) ca sa cumperi de pe internet perechea aceea de pantofi.

10. Protejeaza-ti informatiile personale - sunt valoroase! Nu raspunde la niciun email care iti solicita informatii personale, cum ar fi nume de cont, parole, samd. Daca esti convins ca ai primit un email important de la banca ta, da-le un telefon; o sa vezi ca n-a fost trimis de ei.

11. Da intotdeauna "Log out", "Sign out" samd; astfel vei micsora riscul ca altcineva sa-ti acceseze contul de email, contul din banca, etc. Stiu, va trebui sa introduci de fiecare data numele si parola, dar asta este un pret destul de mic. Nu-i da voie browser-ului sa "tina minte" parolele tale; altfel, orice persoana care are acces la calculatorul tau le va putea folosi in voie.

12. Ai copii? Spune-le sa te anunte atunci cand vad sau atunci cand li se intampla lucruri care-i deranjeaza sau ii fac sa se simta ciudat: cineva le trimite adresa unei pagini web sau imagini ciudate prin messenger, le spune lucruri nepotrivite, etc. Lauda-i si recompenseaza-i pe copii de fiecare data cand iti spun aceste lucruri.

13. Invata-i pe cei mici sa nu divulge numele, adresa, numarul de telefon, adresa de email, etc nimanui. Nu uita sa faci si tu la fel ca ei. Invata-i care sunt pericolele la care se expun atunci cand navigheaza pe internet, cand folosesc programe tip messenger, samd.

14. Nu le permite copiilor sa aiba calculator in camera lor; monteaza-l intr-o zona "publica", cum ar fi sufrageria. In felul acesta, vei putea sa vezi ce face copilul tau atunci cand foloseste internetul. Navigheaza pe net impreuna cu copiii pentru a-i invata sa stabileasca obiceiuri sanatoase. Viziteaza si tu paginile web accesate de copilul tau.

15. Verifica cine sunt "prietenii" online ai copilului tau; ar fi bine sa-l cunosti pe fiecare dintre ei.

16. Evita sa afisezi fotografii de-ale tale online; ar putea fi manipulate si / sau afisate pe alte pagini web, punandu-te in incurcatura. Nu flirta cu persoane straine online; de cele mai multe ori, la capatul firului se afla o persoana diferita de ceea ce pare a fi. Este mult mai usor sa fii mintit atunci cand esti online.

17. Atunci cand o cunostinta online vrea sa te intalneasca, fii circumspect. Daca tii mortis sa te intalnesti cu acea persoana, fa acest lucru ziua, intr-un loc public si ia cel putin un prieten adult cu tine. Nu uita sa anunti pe altcineva unde te duci si cu cine te vei intalni. Daca te simti amenintat in vreun fel, apeleaza imediat la un politist.

18. Multi copii si adulti pot accesa internetul cu ajutorul telefonului mobil. Nu uita ca in acest fel esti expus la majoritatea pericolelor care apar atunci cand navighezi pe net folosind un calculator obisnuit.

19. Reaminteste-ti in permanenta ca prietenii online cu care discuti pe messenger s-ar putea sa-ti fie de fapt dusmani, indiferent cat de prietenosi par a fi. Nu accepta invitatii de la persoane necunoscute. Nu divulga nicio informatie personala; daca simti ca lucrurile par a scapa de sub control apeleaza la un adult demn de incredere.

20. Daca nu poti scapa de o anumita persoana, sterge-ti contul pe site-ul respectiv si creeaza-ti altul. O sa-ti ia ceva timp, dar in felul asta o sa scapi de necazuri.

21. Ce poti face pentru a te feri de spam (in masura posibilitatilor)? In primul rand, alege-ti o adresa de email cu un nume mai ciudat, gen miki1852ok@yahoo.com. Daca ti-ai ales aceasta adresa de email ar fi bine sa nu te cheme Miki si sa nu te fi nascut in 1852; nu este bine sa faci publice aceste informatii.

Nu face publica adresa ta de email; n-o afisa pe diferite forumuri, n-o atasa profilului tau pe site-uri de social networking si n-o da oricarei persoane care ti-o cere. Foloseste un cont separat pentru a te inscrie pe nu stiu cate site-uri si pregateste-te sa-l vezi umplandu-se rapid cu spam.

Nu raspunde niciodata unui email nesolicitat, chiar si atunci cand textul sau contine ceva gen "click aici daca nu mai doresti sa primesti emailuri de la noi". De fapt, spammer-ul doreste sa stie ca adresa ta este valida si click-ul respectiv ii confirma ca ai primit emailul, asa ca o sa primesti si mai mult spam. Daca nu mai poti face fata spam-ului, instaleaza un filtru anti-spam, dar pregateste-te sa pierzi din cand in cand si cate un mesaj util (ham).

22. Nu descarca aplicatii gratuite care provin din surse dubioase. Verifica mai intai ce spun altii despre acest program - Google este prietenul tau. Nu instala si nu rula niciodata aplicatii necunoscute, nici macar atunci cand unul dintre "prietenii" tai virtuali iti trimite prin messenger un program "tare".

23. Incearca sa stai departe de retelele de file sharing. Totusi, daca nu poti trai fara retea, ai grija la setarile aplicatiei. Nu da acces decat la folderul care contine fisierele pe care vrei sa le faci publice si tine minte ca multe dintre aplicatiile de file sharing vin la pachet cu virusi, spyware, samd. Daca nu ma crezi, apeleaza la Google si te vei convinge.

24. Ignora emailurile nesolicitate, mai ales atunci cand contin atasamente sau link-uri. Nu deschide acel fisier, chiar daca pare a fi un filmulet sau un screen saver pe care arzi de nerabdare sa-l vezi; de fapt, este un virus. Nu face click pe acel link; te poate duce la o pagina web care-ti va infecta rapid calculatorul prin simpla sa accesare.

25. Fa periodic un backup al fisierelor importante. Cat de des sa faci backup? Atat de des incat daca se produce un dezastru sa nu plangi prea mult gandindu-te la aplicatiile si datele pe care le-ai pierdut. Eu fac backup zilnic pe un hard disk extern si cam de doua ori pe an pe DVD+R, care sunt mai rezistente in timp decat cele DVD-R.

26. Apeleaza la serviciile unui prieten sau, si mai bine, la serviciile unui specialist atunci cand banuiesti ca ai probleme cu calculatorul si nu dupa ce acesta (calculatorul, nu specialistul) si-a dat duhul. Opreste PC-ul, deconecteaza-l de la internet si asteapta-l pe specialist.

27. Nu face click in nicio fereastra pop-up, adica fereastra care apare fara ca tu sa-ti fi dorit acest lucru. Ignor-o si paraseste site-ul respectiv cat mai rapid (nu uita sa inchizi si ferestrele pop-up la plecare).

28. Anumite pagini web pretind ca ai calculatorul infectat sau ca acesta ruleaza prea lent si ar putea functiona mult mai rapid. Nu face click pe link-uri care promit sa imbunatateasca functionarea PC-ului tau; de cele mai multe ori, acestea instaleaza spyware.

29. Daca folosesti o conexiune wireless, utilizeaza Wi-Fi Protected Access (WPA) sau si mai bine WPA2 pentru a o cripta. Nu te baza pe WEP; poate fi spart foarte rapid. Dezactivateaza SSID, schimba parola initiala a routerului, nu permite conectarea la retea decat a calculatoarelor sau dispozitivelor wireless a caror adresa MAC o cunosti. Opreste conexiunea wireless atunci cand nu o folosesti; exista routere care iti permit acest lucru. S-ar putea sa ai nevoie de un specialist care sa te ajute sa faci toate aceste lucruri.

30. Nu poti renunta la reteaua de social networking? Atunci tine minte ca orice specialist in IT poate accesa informatiile tale, chiar daca ele sunt destinate doar grupului tau de prieteni. Nu pune pe site informatii pe care n-ai vrea sa le vada parintii tai, copiii tai, partenerul tau de viata, preotul sau pastorul tau, samd. Nu uita ca toate informatiile pe care le pui pe o astfel de pagina web nu pot fi sterse si nu dispar nici macar atunci cand stergi definitiv contul; mai mult, proprietarii site-urilor respective pot folosi informatiile respective asa cum doresc ei, chiar si dupa ce ti-ai sters contul.
Sieside
Sieside
GFX Artist
GFX Artist

Mesaje : 99
X-Power : 4791
Data de inscriere : 24/04/2012
Varsta : 30
Localizare : Ex-Side

http://ex-side.fanforum.biz

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum